1) Se till att materialet har rätt tempratur!

Få det åtminstone till en mörk orange färg. Som de flesta nybörjare var jag yr av förväntan och drog ut materialet alldeles för snabbt. Smide vid en temperatur av bara körsbärsrött är ett slöseri med tid och är bara användbart för att göra hammarmärken på ditt lager. En ”hamrad” effekt kan uppnås med detta verktyg, men det är nästan värdelöst när det kommer till formning. Håll den i ugnen lite längre och motstå frestelsen. I slutändan blir du mindre irriterad. Tänk också på att användning av för mycket hammarkraft kan leda till att otillräckligt uppvärmt material spricker.

2) Man ska kunna se glöden utomhus

Det är sant att om din smedja är placerad i ett svagt upplyst område, till exempel inuti, kommer du att kunna se metallen lysa tydligare. Men även om du arbetar utomhus, som jag gör, bör du kunna se glöd i din arbetsmiljö. Även i starkt solsken är smedjans temperatur åtminstone mörkorange, så du måste skapa en skugga för att få en mer exakt avläsning.

3) När är det dags att släcka lågan

Det gamla ordspråket ”slå medan järnet är varmt” är korrekt, och du förstår nu dess betydelse, men att slå är värdelöst om ditt järn inte är tillräckligt varmt. Om du inte tar hand om din eld slocknar den, och du märker det inte förrän det är för sent. Det största projektet jag någonsin har arbetat med omfattade 118 komponenter. Jag kom in i ett bra spår, men jag klarade mig inte så bra som jag kanske hade med att sköta elden. Som ett resultat var jag tvungen att torka rent och börja om. Det var en bortkastad halvtimme eller timme.

Du kanske också gillar …