Smedverkstaden

Så arbetar du med ett städ

Förmågan att arbeta med metall är en anmärkningsvärd sådan. Smeder ägnar år av sina liv åt att förfina sin konst. Några av de mest framgångsrika smederna driver sitt eget skräddarsydda smedföretag från sin egen verkstad. Metallsmidning sker vanligtvis på ett städ, och resultaten kan vara häpnadsväckande.

Städets struktur och funktion

Olika former och storlekar av städ finns tillgängliga. Du kan böja, forma och skära metall med städets unika design utöver dess estetiska dragningskraft. Som vår guide för denna demonstration kommer vi att använda detta 165-pund smidesstäd.

Du kan använda en rad diametrar med hornet så att du kan få den exakta krökningen när du arbetar med varm metall.
Hardiehålet: Det stora hålet i städets kropp, vanligtvis ett stort fyrkantigt hål, är känt som hardiehålet. Detta hål gör att du kan placera verktyg direkt på städet för att öka dess funktion medan du arbetar med det. Om du till exempel sätter in ett metallböjverktyg i det härdiga hålet kan du böja metall utan att behöva lämna städet.
Det här är den del av städet som du använder för att träffa din metall.
Med sitt lilla runda hål har städets nöthål fått smeknamnet ”juvelerarens öga”. Du kan använda en stans för att skära igenom metallen med detta hål.
Den motsatta änden av hornet är känd som städets häl. Skarpa böjar i metall görs vanligtvis på denna plats.


Den tjocka delen av städet kallas ”kroppen”

Midjan: Den tunna delen av kroppen ovanför basen kallas midjan.
Städets bas ligger mellan den tunna midjan och fötterna.
Som namnet antyder är städets fot där den står.
Om du tittar noga på några städ kan du lägga märke till ett skärområde mot basen av hornet. Det är här du kommer att hugga. Städets ansikte ska aldrig skäras. När du skär, använd basen på hornet.

Storlekar av städ

Syftet med vilket du använder ett städ kommer att ha en betydande inverkan på vilken typ du väljer. Följande är en snabb översikt över några olika typer av städ:

Juvelerares städ – Eftersom juvelerare sysslar med lättmetaller och juveler, är detta städ väldigt tunt och lätt. Städet som används av juvelerare väger mellan ett halvt och fem pund. Kroppen är ganska lik sina större kusiner.
Ett bänkstäd kan variera i vikt från 200 – 600kr. I de flesta fall är de tillräckligt små för att passa på en arbetsbänk eller ett bord.
Denna typ av städ görs uteslutande för hovslagare, som är metallsmeder som är specialiserade på tillverkning av hästskor. Jämfört med andra städ väger den här mellan 1200 och 1800 kr.
Smidesstäd – Den mest populära formen av städ, smidesstäd används för att smida metall. Idag kan du använda ett sånt här städ när du arbetar med metall. Beroende på art kan de väga allt från 75 till 500 pund.

En av de vanligaste frågorna jag får är: ”Varför använder metallarbetare sina hammare för att slå på städet mellan slag?” Vissa tror att det är för att förhindra att hammaren överhettas, men så är det inte. För att minska hastigheten med vilken metallen svalnar, vill vi hålla hammaren och städet så varma som möjligt. Mellan slagen är det bara ett sätt att hålla upp tempot eller för att få ett starkare grepp. Hammaren kan fås att hoppa tillbaka uppåt lättare genom att knacka, vilket befriar metallarbetarens arm från en del av ansträngningen.

Du kanske också gillar …